Uputa za suzbijanje ili eliminaciju plijesni i/ili gljivica

Gljivice, plijesan i vlažne mrlje na zidovima, nastale uslijed kondenzacije vodene pare,
najčešće su štetne pojave u stambenim prostorima. Ukoliko imate problem s nastalim mrljama od plijesni ili gljivica zanimati će vas kako ih suzbiti i spriječiti njihovo ponovno nastajanje.

Gljivice, plijesan i vlažne mrlje na zidovima, nastale uslijed kondenzacije vodene pare, najčešće su štetne pojave u stambenim prostorima. Za razvoj tih mikroorganizama potrebni su vlaga na unutarnjim površinama zidova i zrak koji ne struji. Izvor vlage je para koju proizvodimo disanjem i znojenjem, kao i ona koja nastaje u kuhinjama i kupaonicama. U kontaktu s hladnim zidovima para se pretvara u kapljice koje vlaže slojeve boje i žbuke čime oni postaju idealna podloga za razvoj gljivica i plijesni. Ugradnja PVC stolarije, kojom se postiže gotovo idealno brtvljenje, također potiče razvoj gljivica i plijesni jer je onemogućena izmjena vanjskog i unutrašnjeg zraka, a to sprječava prirodno isušivanje zidnih površina.

ZANIMLJIVOST: četveročlana obitelj može proizvesti i do 10 litara vode dnevno!

Uobičajeni način uklanjanja plijesni i gljivica vrši se sredstvima na bazi klora čiji je zadatak otrovati ih. Takva sredstva djeluju samo na razvijene mikroorganizme, dok njihove spore ostaju netaknute, pa se postupak uklanjanja gljivica i plijesni mora ponavljati.

Danas su na tržištu dostupni materijali koji imaju svojstvo podizanja temperature zida što onemogućava kondenzaciju vodene pare i nastajanje plijesni i gljivica.
Naša preporuka je AKWASPORE ST proizvođača Dracomerx.
AKWASPORE ST ima izolacijske karakteristike i održava površinu zida toplijom, čime umanjuje ili eliminira hladne mostove.
Nije toksičan i jednostavan je za primjenu a može se prebojavati bojama na bazi vode.

Prije nego bi se odlučili na izvođenje bilo kakvih radova u svrhu otklanjanja uzroka problema viška vlage i njeno kondenziranje u prostoriji, obratite pažnju na sljedeće stvari:
• razmislite o svojim aktivnostima unutar prostorije i kako ih optimizirati (kuhanje, sušenje veša itd.)
• obavezno pravilno prozračujte stan 3-4 puta dnevno u razdoblju od 5-10 minuta, više nije potrebno
• ako se vlaga pojavljuje isključivo ispod prozora postoji mogućnost sa su prozori loše ugrađeni

Nakon eliminacije navedenih uzroka razmotrite uporabu proizvoda kao Akwaspore ST.