ŽIVOT U BOJI: CHROMOS

Izložbom ŽIVOT U BOJI: CHROMOS obilježava se 30 godina postojanja zgrade Poslovni kompleks Chromos, u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 271. Izložbu je inicirao Upravitelj zgradom i glavni je organizator izložbe, dok su autori izložbe studenti Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uz stručnu pomoć Muzeja Grada Zagreba i pokroviteljstvo Udruge Inovatora Hrvatske istražena je dokumentacija i prikupljen je i prezentiran dio materijala. Sadašnji vlasnici prostora u zgradi poduprli su organizaciju ovog događanja.

U izložbu su se uključile i pojedine tvrtke koje i danas uspješno posluju, a bile su članice Chromosa, s vlastitim povijesnim materijalima i propagandnim materijalima svoje sadašnjosti. Uz izložbu prikazan je mali dio današnjeg proizvodnog programa tih tvrki. Velik dio prikazanog materijala prikupljen je od bivših zaposlenika Chromosa.

Cilj izložbe bio je prikazati dio impozantne povijesti tvrtki koje su činile Chromos, a koja seže u 1890. godinu, ali i „šareni“ trag kojim su „Chromosaši“ obilježili osim industrije i tehnologije, umjetnost, urbani život, kako grada Zagreba tako i društva u cjelini.

Na prigodnom svečanom otvaranju izložbe govorili su predstavnici organizatora, autori izložbe i bivši zaposlenici SOUR-a Chromos, koji su pričali o svojem životu i radu, o gradnji zgrade, inovacijama, zašto je Chromos postao brend i drugim zanimljivostima.

Izložba je otvorena u četvrtak, 21. ožujka 2019., u 11,00 sati, a može se posjetiti do 19. travnja 2019.

Slika-03 Slika-04